fbpx

Cum se conserva dulceata sau gemul fara zahar? SECRETUL: alegerea capacelor. IMPORTANT: gemul se pune cat mai fierbinte in borcane. Cum se face sterilizarea?

Urmeaza sa va prezentam cateva reguli de urmat ca gemurile fara zahar „sa tina peste iarna„:

1. Calitatea fructelor –  trebuie procesate cat mai rapid, de preferat in ziua achizitionarii.

* Important – se cumpara INTOTDEAUNA CAPACE NOI. Garnitura din interior trebuie sa fie intacta, de preferat sunt capacele cu clic (in trecut bucataresele refoloseau capacul insa dupa prima sterilizare garnitura de strica). Capacele sunt de mai multe dimensiuni, se recomanda ca la achizitionare sa se mearga cu borcanul sau capacul vechi pentru verificarea potrivirii.

Borcanele se pot refolosi daca sunt spalate bine cu detergent de vase. Se recomanda borcanele de dimensiuni mai mici (exemplu 220g) pentru a fi consumate cat mai repede dupa deschidere (neavand zahar sunt foarte perisabile si se pot deteriora inclusiv in frigider).

2. Igiena –  se evita contaminarea cu alte produse alimentare, cat timp se proceseaza gemul nu ar trebui sa se produca nimic altceva. Neavand nici un fel de conservanti dulceata este predispusa la dezvoltarea bacteriilor ce vor duce la deteriorare.

Se spala cratita si ustensilele (spatule, linguri, polonice. palnii, etc) cu detergent de vase si se clatesc cu apa din abundenta.

Atunci cand se spala/taie/curata fructele pentru gem, nu se recomanda alte activitati de gatit in bucatarie. Blatul trebuie sa fie tot timpul curat. Chiar si cand se gusta gemul imediat sa se clateasca lingura sau lingurita.

* Important – gemul se pune in borcane cat mai fierbinte.

3. Sterilizarea – recomandam sterilizarea in 2 pasi:

  • Primul pas – dupa ce se pune dulceata in borcane, se strange capacul nu foarte tare (daca se da peste cap trebuie aruncat) si se aseaza intr-o cratita umpluta cu apa peste nivelul capacelor. Pe fundul cratitei se pune un prosop de bumbac sau o carpa curata de bumbac. Din momentul in care apa incepe sa fiarba se mai lasa 30 de min la foc mediu.
  • Al doilea pas – se repeta procesul de sterilizare prezentat mai sus a doua zi.
Sterilizare-borcane-Bunicel

Sterilizarea in 2 pasi distruge bacteriile care s-ar fi putut dezvolta in interior borcanului si ajuta la vidarea borcanului cu gem.

4. Depozitarea borcanelor – dupa sterilizare se face intr-un loc fara umezeala si fara lumina (gen cutii, ladite) la o temperatura cat de cat constanta.

Dupa cateva zile se verifica daca s-au vidat borcanele, asa cum puteti vedea in filmuletul de mai jos. Cele care nu au facut vid se vor consuma in urmatoarele zile pentru ca nu vor rezista.

Noi producem artizanal, fara echipamente sofisticate de procesare sau sterilizare si am fost intrebati cum facem ca gemurile noastre fara zahar sa tina atat de mult. Avem termen de valabilitate 2 ani (daca nu sunt deschise borcanele). De aceea am decis sa facem acest post :).

Daca doriti sa cititi recomandarile noastre legate de cum se produce un gem fara zahar lasam un link al articolului aici.

Va multumim si va dorim spor la treaba.

Cu drag, Mihai si Alexandra de la Bunicel


1 Comment

🥇Cum se produce gemul fara zahar? - Articol scris de Bunicel · august 12, 2019 at 1:44 pm

[…] Este foarte important sa se sterilizeze conservele daca se doreste pastrarea peste iarna. Noi recomandam sterilizarea in 2 pasi explicata aici: Articol – Cum se conserva dulceata sau gemul fara zahar… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.