fbpx

Cum se produce gemul fara zahar? SECRETUL: continut crescut de PECTINA.

Ce este Pectina? – este o fibra ce se gaseste in mod natural in fructe si legume, practic este materialul ce uneste celulele.

Un gem fara zahar trebuie sa aiba un continut ridicat de pectina (pectina ajuta la inchegarea si conservarea gemului).

Fructe bogate in pectina: mere, coacaze, mure, agrise, prune, gutui, struguri, caise si citiricele. Majoritatea fructelor au un continut mediu sau mic de pectina si de aceea daca dorim sa producem din ele un gem fara zahar va trebui sa adaugam pectina naturala.

Cum-se-produce-gemul-fara-zahar-Articol-Bunicel-Fructe-cu-pectina

Adaosul de pectina naturala se face de cele mai multe ori prin adaosul de suc al unor fructe bogate in pectina. Acest adaos ajuta si la indulcirea gemului. Cel mai popular este sucul de mere pentru ca este dulceag, are o culoare neutra si astfel nu schimba prea mult gustul si aspectul gemului.

Se pot folosi si sucurile de la celelalte fructe bogate in pectina doar ca gemul isi va schimba putin culoarea si gustul.

La gemurile facute de noi alegem varianta piureului de mere. Valoarea adaugata vine de la pectina, textura dar mai ales de la continutul de FIBRE (sucul de fructe fara pulpa nu contine fibre). Piureul nu schimba gustul si culoare gemului si ii da o textura tartinabila perfecta pentru clatite sau alte preparate gen budinci sau briose.

Cum-se-face-gemul-fara-zahar-Articol-Bunicel

Gemul se fierbe intotdeauna la foc iute pe ochiul mare al aragazului, de preferat intr-o cratita lata cu pereti josi. Pentru ca majoritatea cratitelor nu au fund dublu este important sa se puna o tabla pe ochiul unde veti face gemul. Aceasta preia din intensitatea focului, distribuie caldura uniform si astfel se reduce riscul de a se prinde gemul de cratita.

Dupa ce incepe sa fiarba se da prin gem ocazional cu o spatula din lemn sau silicon iar spre final se sta langa cratita si se da energic prin el pana devine dens.

Procesul de fierbere al fructelor in functie de cantitate si cratita ar trebui sa fie de maxim 1 ora.

Pentru un gem in culori vii si cu gust intens de fructe nu se umple mai mult de jumatate cratita in care va fierbe gemul.

Cantitatile mari de fructe puse la fiert sau cratite prea mici care nu respecta regula de mai sus maresc timpul de procesare, iar gemul se va inchide la culoare si gustul intens de fructe se va estompa.

Gemul se pune intodeauna fierbinte in borcane .

 Niciodata nu se umple borcanul pana sus, se lasa 1-2 cm pana la capac pentru a ramane un spatiu de vidare.

Inainte de a se pune capacul intotdeauna se sterge gura borcanului cu un servetel pentru a ne asigura ca este curata. Acest lucru ajuta la formarea vidului si mai ales va impiedica dezvoltarea bacteriilor.

Este foarte important sa se sterilizeze conservele daca se doreste pastrarea peste iarna. Noi recomandam sterilizarea in 2 pasi explicata aici: Articol – Cum se conserva dulceata sau gemul fara zahar.

Va multumim si va dorim spor la treaba.

Cu drag, Mihai si Alexandra de la Bunicel


1 Comment

?Cum se conserva dulceata sau gemul fara zahar-Articol scris de Bunicel · august 12, 2019 at 1:51 pm

[…] Daca doriti sa cititi recomandarile noastre legate de cum se produce un gem fara zahar lasam un link al articolului aici. […]

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.